[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_opacity=”0.5″ border_style=”solid” padding_top=”20px” padding_bottom=”20px”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” size=”1″ content_align=”left” style_type=”default”]

Op stalbezoek bij de trotse eigenaren van de Gelderse hengst Imposant EM

[/fusion_title][fusion_text]

De goedkeurde Gelderse hengst mét de X-factor die zijn naam eer aandoet.

Op een nogal druilerige zaterdag reden Irma en Tanny dwars door de provincie Drenthe richting EM-stables in Darp. De reden? Een bezoek aan Erik Zeegers en Mariska Toet, de eigenaren van de recent goedgekeurde Gelderse Hengst Imposant EM. Deze kennismaking mondde uit in een tour door de stallen en een urenlang ‘keukentafel’ gesprek over Imposant EM én het Gelders paard.

We parkeren de auto voor het hek van een prachtig wit huis dat omringd is door weiland, een longeercirkel, paddocks en een rijbaan. Vanuit het huis worden we verwelkomd door een hoop blaffende honden en even vragen we ons af of we ons zorgen moeten maken. Ze klinken namelijk nogal groot. De deur gaat open en Mariska stapt naar buiten terwijl ze voorbij gevlogen wordt door twee blije Jack Russels. Nogal komisch, omdat dat het laatste was wat we verwachtten. Even later komen de twee prachtige Ridgebacks ons ook begroeten. “Willen jullie eerst koffie? Of eerst de paarden bekijken?” vraagt Mariska. Daar hoeven we niet lang over na te denken.

Samen met de honden duiken we de stallen in. In de eerste box staat een jong paard ons vriendelijk aan te kijken. Het blijkt Kasper te zijn (Geniaal x keur/sport van Koss x keur/pref/prest van Unitas). Een eigen fokproduct uit Wendela, de volle zus van Parcival en de halfzus van Laurentz. Kasper is nog hengst, flink aan de maat en súper braaf. “Het voordeel van zelf een paard fokken en ze vanaf veulen veel in de hand hebben,” vertelt Mariska terwijl ze Kasper z’n voetje optilt en hem aan z’n staart kriebelt. We lopen door naar de dagkampioen van 2014 op de Dag van het Gelders Paard: Gerona (Alexandro P x ster v Victory x keur pref van Factor). De mooie vosmerrie is ster, voorlopig keur en PROK en wordt met veel plezier voor de wagen gereden door Erik.

Terwijl we naar buiten lopen worden we al opgewacht door de hoogdrachtige Tyorieta Texel (Havidoff x keur, pref, prestatie van Nabuur x pref, prestatie van Pastrocio) gefokt door stoeterij Van der Linden op Texel. Ook de hoogdrachtige Wendela wordt uit de paddock gehaald. “Kun je geloven dat we uit deze merrie met haar stokmaat van 1.66 bijna alleen maar hele grote paarden fokken? Ik blijf me er elke keer over verbazen,” zegt Mariska. Het duurt nog maar enkele weken voor de veulens van beide merries worden verwacht. “We dachten mooi op tijd te beginnen vorig jaar, en ze waren in één keer drachtig. Helaas nét voor we Imposant EM kochten, anders hadden we hem natuurlijk gebruikt!”

Ondertussen hebben wij Imposant EM al lang en breed gespot. De door Nynke van der Veen en Ted van Houten gefokte hengst staat rustig naar ons te kijken vanuit zijn stal. Imposant EM heeft ‘iets’ en dat ‘iets’ maakt hem heel erg ‘likeable’. Zou het die X-factor zijn waar iedereen het te pas en te onpas over heeft? Wij denken van wel. Het is zijn blije, vrolijke en vriendelijke uitstraling, gecombineerd met de Gelderse statigheid. Mariska is het daar mee eens en vult aan dat hij daarnaast heel werkwillig, eerlijk en attent is, maar zeker geen ‘dooie’.

Terwijl Mariska praat, zien wij Imposant EM glimmend en in een prachtige conditie onder zijn dekens vandaan komen. “Hij is wakker, maar heel goed hanteerbaar,” vertelt Mariska terwijl ze hem meeneemt uit de stal. Geflankeerd door de rennende Ridgebacks en de blaffende Jack Russels loopt Mariska het pad af naar achteren. Imposant EM geeft geen kik en kijkt vrolijk om zich heen. Een mooi moment om éven een paar foto’s met de telefoon te schieten zo met de dennenbomen op de achtergrond. Het is zo’n paard waar je geen verkeerde foto van kan maken. Enorm fotogeniek gluurt hij van onder zijn lange maantop om zich heen. Hij zet z’n front erop en dan staat er een machtig stoere hengst te poseren.

Erik heeft zich inmiddels ook bij ons gevoegd. Ze vertellen dat ze voor het eerst een goedgekeurde hengst op stal hebben en dat dit hele proces dus nieuw is. De rode draad in het gesprek is niet alleen de liefde voor de paarden, maar ook de weloverwogen manier van paarden houden. Zowel in de omgang, in het werk en in de fokkerij kijken Erik en Mariska naar het paard als een individu. Zo ook met Imposant EM. “Hij is natuurlijk nog jong en we doen het rustig aan met hem. Ik rijd dressuur en Imposant EM is ook heel fijn te rijden voor de wagen. Hij geeft zo’n goed gevoel en voelt enorm safe, ondanks dat hij zo jong is.” Dat Imposant EM ook graag springt en dat zeker niet onverdienstelijk doet, bleek in Ermelo. “Ik spring zelf niet,” vertelt Mariska. “We hebben een springruiter die een goede klik met hem heeft en aangezien ik meer een dressuurruiter ben, kiezen we dan liever voor een echte springruiter voor die discipline.”

We zetten ons gesprek voort aan de keukentafel en zijn benieuwd naar hoe de liefde voor het Gelders Paard is ontstaan. Mariska moet er even over nadenken. “Ik kwam vroeger weleens bij Van Donkelaar, de hengstenhouder. Hij had Elegant en Koss op stal staan. Ik denk dat de liefde bij Elegant begonnen is. Een prachtige hengst met een enorm mooi front erop. Daarnaast hadden we pech met onze ‘gewone’ rijpaarden gehad en toen zijn we gaan kijken naar het Gelders Paard. We hadden het idee dat deze paarden sterker waren, doordat ze iets soberder zijn. En, laten we eerlijk zijn, je krijgt meer kwaliteit voor hetzelfde geld. Ik ben toen gaan rondbellen en via Gemma Jansen kwamen we in contact met de familie Van Malestein. Onze eerste Gelderse merrie was Telma Jane (v. Elegant). Een stoere vos met veel wit, die ik in korte tijd naar de M-dressuur en het sportpredicaat heb gereden.”
Ondertussen werd ook Wendela aangeschaft via Henk van de Berg uit Wezep. Deze merrie is bij ons achtereenvolgens sport (Z1 dressuur), ster en keur geworden.

Telma Jane werd verkocht en niet veel later liepen Erik en Mariska meneer Hofs tegen het lijf op een concours. Hofs gaf aan hét paard voor hun te hebben. Een merrie van Parcival die drachtig was van Sirius. De merrie was alleen betuigd en niet gereden. Wendie werd aangekocht en Mariska reed haar binnen twee jaar naar de Z2 dressuur. Ook Dandy-Jane, de prachtige zwarte merrie van Special-D uit een Ahoy moeder, is van Erik en Mariska geweest. Deze merrie heeft het via hen geschopt tot reserve kampioen van de Gelderse ster-, keur- en elitemerries in 2012. Samen met Mariska haalde Dandy-Jane het sportpredikaat dressuur.

“Wij vallen echt op het type rijpaard x Gelders. Sportpaarden met body, een mooi front en een stevig fundament. Het valt echter nog niet mee om binnen de populatie van het Gelders paard een passende hengst te vinden bij onze merries. Soms ligt dat aan het papier en soms heeft het te maken met het ontbrekende wauw-gevoel bij een hengst.” Mariska was wel direct weg van Imposant EM. “We zagen hem op mijn verjaardag tijdens de eerste bezichtiging en ik had nooit gedacht dat we hem ooit zouden kopen. Ik hou ervan om het aanbod van de Gelderse paarden op verkoopsites te bekijken. De verrassing was groot toen ik Imposant EM ineens tegenkwam op Sporthorses. Een échte Gelderse hengst die goed zou passen bij onze Koss-merries! Twee weken later zag ik hem weer voorbijkomen.” “En nu ga je echt kijken!” zei Erik. Imposant EM stond bij Wim Cazemier op stal. Na de eerste rit was Mariska verkocht. Wim was ervan overtuigd dat de kans op goedkeuring van Imposant EM groot was. “Ik moet zeggen dat de Wim een belangrijke rol in de aanschaf van de hengst heeft gespeeld. Dat wij het traject van de hengstenkeuring verder wilden doorlopen én hem hengst wilden laten blijven, zorgde ervoor dat de vorige eigenaar hem graag aan ons wilde verkopen,” blikt Mariska terug.

“Wij denken dat Imposant EM echt een aanvulling is voor de Gelderse paarden populatie. Hij brengt vrij bloed mee én is enorm veelzijdig,” zegt Erik. Mariska vult aan: “Zijn werkwilligheid is een pre. Hij heeft veel plezier in het werk. Ook tijdens het verrichtingsonderzoek bleef hij blij. Hij heeft veel afwisseling gehad. Ging buiten mennen, deed dressuur en er werd met hem gesprongen. Misschien heeft hij het door die afwisseling zelfs wel ‘makkelijker’ gehad dan de andere hengsten.”

Kijkend naar de toekomst willen Erik en Mariska vooral ‘heel veel plezier’ hebben met Imposant EM. De Gelderse hengstenshow staat op de planning en de hengstencompetitie. “En natuurlijk kijken we ook heel erg uit naar het eerste dekseizoen en de eerste veulens!” Imposant EM is beschikbaar via Riekus en Ilonka Veninga uit Stuifzand (www.riekusveninga.nl en/of www.em-stables.nl).

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_imageframe image_id=”43″ style_type=”none” hover_type=”none” align=”none” lightbox=”no” alt=”Imposant EM Gelderse hengst Miss Communicatie” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]http://miss-communicatie.com/wp-content/uploads/2017/03/IMG_4732-921×1024.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” top_margin=”15″ alignment=”center” /][fusion_imageframe image_id=”44″ style_type=”none” hover_type=”none” align=”none” lightbox=”no” alt=”Imposant EM” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]http://miss-communicatie.com/wp-content/uploads/2017/03/IMG_4739-1.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” top_margin=”15″ alignment=”center” /][fusion_imageframe image_id=”36″ style_type=”none” hover_type=”none” align=”none” lightbox=”no” alt=”Imposant EM gelderse hengst” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]http://miss-communicatie.com/wp-content/uploads/2017/03/image1.png[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” top_margin=”15″ alignment=”center” /][fusion_imageframe image_id=”41″ style_type=”none” hover_type=”none” align=”none” lightbox=”no” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]http://miss-communicatie.com/wp-content/uploads/2017/03/image5.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” top_margin=”15″ alignment=”center” /][fusion_imageframe image_id=”39″ style_type=”none” hover_type=”none” align=”none” lightbox=”no” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″]http://miss-communicatie.com/wp-content/uploads/2017/03/image4.jpg[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]